Hvordan få tak i gode håndverkere

Hvordan får jeg tak i gode håndverkere?

I denne bransjen er det et hav av begreper og uttrykk, og det er ikke lett å vite at armatur både kan være lys og kraner. Og at et dusjkabinett og et dusjhjørne er helt forskjellige produkter.

Mange kunder blir overrasket over hvor komplisert et oppussingsprosjekt av bad kan være. Og hvis du ikke har noen erfaringer på dette området fra før, pleier jeg å anbefale at hele prosjektet settes bort til fagfolk. Jeg er fullstendig klar over at det er mange handymen der ute, men det aller beste resultatet får du ved å overlate arbeidene til de som jobber med dette til daglig. Det viser seg ofte at prosjektet kan ta vinter og vår om man skal gjøre det selv, og da er det viktig å vurdere om dette veier opp mot pengene du sparer.

  1. Lag en god beskrivelse (anbudsforespørsel). Ta med et par linjer om hvordan badet ser ut i dag og hvordan du ønsker at det skal bli. Lag gjerne en enkel skisse av det gamle badet.Her tegner du inn wc, vask, dusj og eventuelt badekar og vaskemaskin. Merk av sånn cirka hvor det er sluk, vindu og dør og oppgi breddemål og lengde på rommet.
  2. Be om befaring med påfølgende pristilbud. Og få gjerne med en tegning som viser hvordan badet kan bli.
  3. Spør om det er ok at du finner baderomsproduktene selv. Da vil du få pris på kun materialer og arbeid fra de forespurte. Det kan jo hende du finner et godt tilbud på møblene annet sted.
  4. Gå inn på mittanbud.no eller skikkeligrorlegger.no og søk etter en prosjektleder rehab bad. Dette trenger ikke nødvendigvis å være en rørlegger. Det finnes flere snekkere og flisleggere som er dyktige på å koordinere alle håndverkere som skal innom prosjektet. Og det er fantastisk deilig å forholde seg til kun én person.
  5. Sjekk om prosjektlederen har ting på stell! Organisasjonsnummer, godkjenninger og oppdaterte kursbevis (våtromssertifikat, sentral eller lokal godkjenning). Det kan også være interessant å høre om det benyttes noen form for kvalitetssikringssystemer.
  6. Be om minst 3 referanser og spør om du kan ringe den siste kunden.
  7. Kontroller at pristilbudet inneholder det du har beskrevet i anbudsforespørselen. Det rimeligste tilbudet kan by på dyre overraskelser senere!
  8. Vær klar over at de dyktigste fagfolkene ofte har ventetid!
  9. Be om skriftlig kontrakt med avtalt oppstartsdato, fremdriftsplan og sluttdato.

Det kan være lurt å høre med kommunen du bor i om det kreves søknadsplikt for arbeidene. Og så ville jeg ha snakket med andre du kjenner som har pusset opp badet i det siste. De kan ha benyttet gode folk som du kan kontakte direkte.

 

Kilde: Bad og Bolig